Tai Chi en Qi Gong nader bekeken

Taijiquan (Tai Chi) en Taijiwuxigong (Qi Gong) zijn twee verschillende Chinese oefensystemen die echter wel hetzelfde doel nastreven: het activeren van de dantian en het ontwikkelen van de dantiankrachten. De dantian is het centrum van onze vitale energie en bevindt zich iets onder de navel.

In vroegere tijden werd deze kracht in de vechtkunst aangewend, vandaag willen we die kracht ontwikkelen om onze persoonlijke gezondheid te bevorderen en om anderen te behandelen. In de loop der tijden was de kennis omtrent het opwekken en ontwikkelen van de dantiankracht verwaterd. Die traditionele techniek is echter teruggevonden en wordt in Taiji 37 en Taijiwuxigong gebruikt om in korte tijd te leren de dantian te activeren.

Een geactiveerde dantian kan verschillende reacties teweeg brengen. In een eerste fase zijn dat meestal vibraties in de onderbuik. Op de duur kunnen deze bewegingen groter worden en zich tot een sterke kracht ontwikkelen. Die kan spontane beweging teweeg brengen en blokkeringen opheffen. Spontane beweging verbetert de lichaamshouding en brengt de emotionele toestand in evenwicht, waardoor de beoefenaar gezonder en gelukkiger wordt.

Taiji 37 en Taijiwuxigong maken gebruik van dezelfde krachten, maar hebben een verschillende benadering. In Taiji 37 wordt de dantiankracht gekoppeld aan aandacht. Door rustige geconcentreerde bewegingen wordt negativiteit uit het lichaam verwijderd. In Taijiwuxigong is het de spontane beweging die ervoor zorgt dat de negativiteit wordt verwijderd en dat energetische blokkeringen worden opgeheven.